energikontoret-ostergotland

Nyheter

Alla nyheter från Energikontoret Östergötland.

  • En växande bioekonomi i Östergötland

    Ett 40-tal aktörer från näringslivet, offentlig sektor och akademin träffades 14:e november i Norrköping för att diskutera hur vi i Östergötland gemensamt kan lyfta en redan stark bioekonomisektor.
  • Nytt poddavsnitt om vätgaslagring

    I det tredje avsnittet av Energikontoretpodden träffar vi Gösta Lindmark, hållbarhetsstrateg på Mariestads kommun, och Henrik Unosson, projektledare på Nilsson Energy, som berättar om Kronoparkens förskola, världens första förskola som drivs helt på solenergi med hjälp av vätgaslagring.
  • Spännande möten och samtal på årets SNIUS-konferens

    Den årliga konferensen för SNIUS - Svenska nätverket för industriell och urban symbios, gick i år av stapeln i Norrköping.
  • Linköpings första kontorshus i trä

    I den nordöstra delen av Ebbepark står idag Linköpings första kontorshus helt i trä, Magasinet. Att bygga i trä är ingenting som är nytt, i branschen uppfattas det dock som dyrt vilket innebär att valet att bygga i trä inte alltid är enkelt trots att det kommer med väsentligt lägre klimatpåverkan.
  • Nytt avsnitt i Energikontoretpodden

    I det andra avsnittet i Energikontoretpodden får vi lyssna till Jonas Tannerstad som berättar om energigemenskaper.
  • Renovering av lägenheter i äldre hus

    Både nybyggnation och renovering av äldre byggnader är ett naturligt sätt för en stad att utvecklas på, men i samband med både byggnation och renovering måste stora mängder resurser och material transporteras till och från byggarbetsplatsen vilket skapar nya transportflöden i städer.
  • Nyfiken på energigemenskaper?

    Vi på Energikontoret har gjort en sammanställning av kunskapsläget kring energigemenskaper.
  • Lansering av Energikontoret podden

    Idag lanserar vi Energikontoretpodden med det första avsnittet som handlar om solceller och energilagring.
  • Uppstart för samverkan kring elnätsfrågor

    Onsdag den 11 september invigdes Östergötlands samverkansforum för elnätsfrågor på Konsert och Kongress i Linköping. Initiativet, som leds av Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland, syftar till att stärka samarbetet mellan olika aktörer och påskynda den nödvändiga utbyggnaden av infrastruktur för elektrifiering i länet.
  • Ny förstudie ska undersöka förutsättningar för vätgas i östra Mellansverige

    Region Östergötland har beviljats medel till en förstudie som ska undersöka vilka förutsättningar östra Mellansverige har för att införa en vätgasekonomi och vilka konsekvenser detta i så fall medför. Ett särskilt fokus är vilken påverkan det kan ha på det regionala näringslivet.
  • Hur ska vi öka efterfrågan på återbrukat byggmaterial?

    Idag står produktionen av nya byggmaterial för en stor del av byggbranschens utsläpp. Återbrukade byggprodukter anses däremot ha noll utsläpp då ingen nyproduktion behöver ske. Med anledning av detta har återbruk av byggprodukter stor potential att minska bygg- och fastighetssektorns klimatpåverkan då man med återbruk kan ersätta nytillverkning av produkter och därmed minska utsläpp kopplade till resursutvinning, tillverkning och avfallshantering.
  • Bioekonomins potential i en klimatneutral ekonomi

    Bioekonomins potential och hur bioråvaran ska prioriteras var frågeställningar som diskuterades vid miljöeventet EDAY i Linköping 29:e maj 2024.
  • Cirkulär och biobaserad ekonomi öppnar möjligheter för Östergötland

    Under en tid har det funnits en stark trend där svenska bolag flyttat utomlands, bland annat drivet av lägre löner i det land där de förlagt sin verksamhet. På senare år har vinden vänt och allt fler etableringar sker nu i Sverige. Företag tar hem sin verksamhet för att kunna trygga sina leveranskedjor och stärka sitt hållbarhetsarbete. En annan trend är att flera stora etableringar inom grön omställning nu sker i Sverige, där inte minst tillgång på grön el drivit på utvecklingen.
  • Restvärme som resurs för hållbar livsmedelsproduktion

    Restvärme av lägre temperaturer är idag en svårutnyttjad resurs. För utveckling av resurseffektiv och lokal livsmedelsproduktion kan dock sådan värme vara en guldgruva. Detta var temat när Trä, -papper och skogsforum gick av stapeln den 19e mars.
  • Energikontoret Östergötland välkomnar nya studentmedarbetare

    Energikontoret Östergötland är stolta över att välkomna Linnéa och Otto, två ambitiösa civilingenjörsstudenter, till teamet. Deras kompetens inom energi- och miljömanagement blir ett värdefullt tillskott i Energikontorets arbete för en hållbar framtid.
  • Uppdatering av energi- och klimatstrategins handlingsplaner påbörjad

    Till de sex insatsområdena i Östergötlands energi- och klimatstrategi finns en varsin handlingsplan med åtgärdsförslag. Dessa gäller i två år i taget och vi har nu påbörjat arbetet med att uppdatera dessa inför nästa tvåårsperiod, 2025 - 2026.
  • Välkommen Lena!

    Lena Ring har redan under hösten smygstartat sitt arbete hos oss men är sedan årsskiftet officiellt en del av teamet på Energikontoret.
  • Nytt år, ny enhet, samma Energikontor

    Det nya året kommer med nya möjligheter för oss som Energikontor då vi nu blir en del av enheten för näringslivsutveckling.
  • Vi önskar er en riktigt god jul och ett gott nytt år!

    Vi från Energikontoret i Östergötland vill önska er en riktigt god jul och ett gott nytt år!
  • Stort tack till våra studentmedarbetare Beatrice och Hilda

    Sedan april har Hilda Wallström och Beatrice Nyrot Ronsten arbetat som studentmedarbetare vid Energikontoret Östergötland. De läser båda till civilingenjörer vid Linköpings universitet och avslutar till sommaren sina studier.
  • Arbete mot regionalt samverkansforum i elnätsfrågor inlett

    Elektrifieringen är starkt beroende av ett elnät som klarar av de nya utmaningar som kommer att skapas av industrins omställning, transporternas skifte från fossila bränslen till eldrift och en ökad förnyelsebar energi. Tillsammans med Länsstyrelsen Östergötland tar nu Region Östergötland, genom Energikontoret Östergötland, på sig ledartröjan för att få igång ett samverkansforum mellan elnätsägare, kommuner och näringsliv i länet för att samlas kring elnätsfrågorna.
  • Behov av stärkt lokal och regional energiplanering

    Elektrifieringen är en förutsättning för att vi ska nå uppsatta energi- och klimatmål samtidigt som det skapar möjligheter för tillväxt, konkurrenskraft och försörjningstrygghet. Det är också förknippat med stora utmaningar och Sverige står nu inför en kraftig utbyggnad av såväl elnät som elproduktion.
Region Östegötlands logotyp

Energikontoret Östergötland

Region Östergötland
581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier